Honnan ered a graphic novel, azaz a képregénykönyv?

Ellentétben a 80-as években (és utána) népszerűvé vált mítoszokkal, a graphic novelt nem Will Eisner vagy a managere találta ki vagy kezdte el népszerűsíteni. A graphic novel szót 1964-ben alkotta meg egy egészen konkrét ember egy egészen konkrét szándékkal – és a hetvenes évek folyamán igen sokan használták.

Legutóbbi Patreon projectemben annak jártam utána, honnan származik a graphic novel formátum és maga a szó. A hatvanas évek végén és a hetvenes években az USÁ-ban nagyon sokan sokfélét gondoltak arról, hogyan kéne újragondolni a képregényt. Bizony, igen sok alkotó, kiadó, szerkesztő, terjesztő úgy gondolta, hogy ráfér a kifejezési formára az újragondolás.

A projectemben ezzel az anyagi és morális válsággal is foglalkozom kicsit, de leginkább azt mutatom be, hogy mennyire sokféle ellentmondó dolgot gondoltak és csináltak a képregényesek EGYSZERRE. Egy dinamikus, izgi, változó korszak ez: senki sem tudta, hogy a képregénykönyv sikeres lesz, és azt sem, hogy a neve végül az lesz, hogy graphic novel.

Fogadjátok szeretettel ezt a rövide beharangozót, a teljes gondolatmenet (ami a Patreonon olvasható) ennél nyilván részletesebb.

Miért Patreon? Ezzel a formával kísérletezem, hogy a kutatást, a gondolkodást, és a beszélgetést egyetemi lehetőségek híján folytatni tudjam. Nagyon hálás vagyok a támgatóknak morális, anyagi és gyakorlati síkon is: ez az anyag például az egyik támogató kérdése folyamán lett kb 15%-kal hosszabb, mint eredetileg terveztem.

Itt találjátok a részletes gondolatmenetet a korábbi, Ursula K. Le Guinről szóló projecttel együtt: patreon.com/eszterszep

Advertisement