Tudhattad volna

A kritika eredetileg a 168 óra 2020/49. számában jelent meg az 59. oldalon.

Hazugságok gyöngysora

A Tudhattad volna, egyszerre gyilkossági nyomozás, egy ideálisnak láttatott család önleleplezése, és társadalmi kommentár. A cselekmény a maroknyi szereplő lelkében játszódik, az itt kavargó érzések díszlete pedig a pompázatos New York.

A főszereplő-producer Nicole Kidman a Hatalmas kis hazugságok tengerparti luxusát a vagyonába zárkózó New Yorki elit világára cserélte: az általa alakított Grace Fraser menő és magas órabérrel dolgozó párkapcsolati terapeuta, aki saját párkapcsolati válságával a nézők szeme előtt szembesül. Grace semmit sem sejtett arról, hogy férje megcsalja, számos dologról hazudott neki, és az is lehet, hogy megölt egy embert. Az élethazugságok leleplezését egy gyilkosság indítja el: az áldozat egy Harlemben élő latina fiatal nő, Elena Alvest (Matilda De Angelis megformálásában), az első számú gyanúsított pedig Grace férje, Jonathan Fraser, egy sztárorvos, akit Hugh Grant alakít. A néző egész végig bizonytalan nem csupán abban, hogy ki követte el a bűntényt, de abban is, hogy valóban ki fog-e derülni az igazság, vagy a szereplők a pénzük segítségével továbbra is fenn tudják tartani nem pusztán pazar és pazarló életmódjukat, de ártatlanságuk csillogó keretben mutogatott képét is.

A sorozat rendezője Susanne Bier, aki a Night Manager című minisorozatban egyszer már megvizsgálta, miből is származik a luxus – akkor, a John Le Carré regénye nyomán készült filmben fegyverkereskedelemből származott. Ezúttal ismét egy könyv szolgál a sorozat alapjául, a cselekmény fő szálát pedig az epizódról epizódra más szereplő felé vándorló gyanú alkotja. Az orvos tette? Elena Alves férje tette? Grace gyilkolt? Esetleg az orvos apósa az elkövető, Donald Sutherland megformálásban, vagy az orvos kamasz fia? A fiút alakító Noah Jupe nem retten meg attól, hogy nagy nevek mellett kell játszania. A családban mindenkiről el tudjuk képzelni, hogy oka van a gyilkosságra, hogy képes megtenni, és – talán ez a Tudhattad volna fő témája – azt is, hogy együtt tud élni tettével. Ezt az együttélést egyaránt lehetővé teszi a hatalmas vagyon és az, hogy a szereplők folyamatosan megtévesztik nem csak egymást, de saját magukat is. A kisebb-nagyobb hazugságokkal és részigazságokkal való együttélésre, az epizódokban számos példát láthatunk.

A gyilkos keresése és a Nicole Kidman körüli világ szétesése mellett a Tudhattad volna további fő témája az, hogy a tökéletes lakásbelsők és Kidman kabátjai által bemutatott a kimagasló gazdagság milyen társadalmi jelenlétet tesz lehetővé. A nyitó epizód – az egész széria legerősebbje – életvitelük üvegburájába zárt kiöltözött anyák közé kalauzol, akik gyerekeik magániskolája számára szerveznek csillogó gálaestet. Az est bevételből szegényebb tanulókat támogatnának ösztöndíjjal, hiszen a tandíj évente negyvenezer dollár. Valójában jótékonykodásuk célja a saját jóérzésük fenntartása. Amikor a jómódú és ráncfelvarrott anyák közé megérkezik a fiatal latina Elena Alves, karján egy újszülöttel, akit az aranyozott környezetben gyorsan meg is szoptat, a rendező Bier elsőrangúan egyensúlyozik a szatíra, a féltékeny nyálcsorgatás, és a társadalmi kommentár között. A társadalmi kölönbségekre a későbbiekben a sorozat nem reflektál ennyire direkten, de a motívum mindvégig jelen van: a sztárorvos szinte az egyedüli fehér a börtönben, családja szemmel láthatólag könnyen kifizeti a kétmillió dolláros óvadékot, majd együtt sétálgatnak és étterembe mennek.

A látszat pénzzel és manipulációval egyszerűen fenntartható, ez a sorozat második felében előtérbe kerülő bírósági epizódok egyik fő témája. Ezekben a részekben kap kulcsszerepet a Noma Dumezweni által megformált ügyvéd, aki a Fraser család tagjaihoz hasonlóan többféle képet mutat magáról: privátban kegyetlen, a bíróságon megértő és kedves. Dumezweni alakítása a sorozat egyik csúcspontja, amihez persze az is kell, hogy az érzelmi krízist bemutató jelenetekben Hugh Grant rendre elrejtse az arcát, így aztán a krízist nézőként inkább képzeljük, mint lássuk, vagy hogy Kidman arca gumibabára legyen plasztikázva.

Tudhattad volna, HBO Go, 6 rész

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s